El Dokuma ve Antik Halıların Yıkanması
El dokuma, antika veya ipekli halıların yıkanması, halı yıkama zanaatında bilgi ve tecrübenin ustalıkla buluşması gereken alanıdır. Halı yıkama ustalarına ilk sorulan sorulardan birisi, “El dokuma halı yıkayabilir misin?” olmaktadır.
El dokuma halı yıkamanın ilk adımı halıyı tanımak, bilmekle başlar. Önünüze gelen halı hakkında bilgi sahibi değilseniz, doğru bir yıkama yapmanız mümkün değildir.
Örneğin halı el tezgâhında mı dokunmuş, yoksa makine tezgâhlarda mı?
Kök boya mı kullanılmış yoksa muadil sanayi tipi boyalar mı tercih edilmiş?
Halının cinsi nedir? Bir Sumak halı veya Yağcıbedir ile Kars dokuması veya Isparta halısının yıkama şekilleri bir olabilir mi?
Bütün bunlar neyi belirler;
Halılar ortalama iki veya üç ay gibi aralıklarla düzenli olarak yıkanmalıdır. Ortamda yaşayan insan sayısı, mekânın ne amaçla kullanıldığı, kullanılan halıların cinsi, hijyen ihtiyacının düzeyi gibi unsurlar yıkanma sıklığını belirleyen en önemli etkenler arasındadır.
- Günlük hayatımızın önemli bir bölümünü üzerinde geçirdiğimiz halılarımız, sürekli bir toz, kirlenme ve çeşitli bakterilerle yüz yüze kalır. Halılar daima ayaklarımızın altındadır. Mayt (mite) olarak adlandırılan ev akarları insan, hayvan ve diğer canlıların yaşadığı her ortamda yaşarlar. Akarlar, insan vücudundan dökülen deri tozları ve parçacıklarıyla beslenen bir canlı türüdür. Dolayısıyla yaşam alanlarımızı kirleten en önemli unsurlardan biridir. Sağlıklı yaşam alanları için, halı ve benzeri zemin kaplamalarının düzenli aralıklarla temizlenmesi zorunludur.
Halı üzerine sıvı dökülmesi durumunda, yapacağımız ilk işlem maksimum düzeyde sıvıyı halı yüzeyinden uzaklaştırmak olmalıdır. Bunun için havlu, kağıt havlu gibi malzemeleri kullanabileceğimiz gibi süpürgemizin sıvı vakumlama özelliği varsa bundan da faydalanabiliriz. Bu işlemler lekenin halı üzerinden uzaklaştırılmasında kritik önemdedir. Öncelikle lekenin yayılmasını ve halıya işlemesini önlemiş oluruz. Lekenin çıkarılması ise her bir lekenin özelliğine göre ayrı işlemler gerektirecektir. Çay, kahve, pas, kan, yağ, boya, oje, kola, şarap, yemek ve benzeri gibi herbiri biribirinden farklı, tamamen çıkarmak için farklı kimyasalların kullanılmasını, farklı uygulama yöntemlerini gerektiren durumlarda mutlaka profesyonel yardım almanızı öneririz. En azından hgalı yıkamacınıza danışmanız yararlı olacaktır. Burada bir diğer önemli nokta, halınızda sıvı dökülmesi vb. durumlarda oluşan lekeyi eğer tamamen çıkaracağınızdan emin değilseniz, kesinlikle deterjan veya leke çıkarıcı herhangi bir kimyasal madde kullanmayın. Hem bunları kullanıp hem de lekeyi çıkaramazsanız, lekeyi halıya sabitlemiş olabilirsiniz. Bu nedenle, maceraya açık uygulamalardan sakınmakta fayda var. Halı yıkamacınızı aramanız en iyi çözüm olacaktır. Halı yıkama sektörünün gelişmesi ile birlikte sektöre yönelik çözümler de çeşitlenmiş ve artık her bir leke için leke çıkarıcı ürünler mevcuttur.
Alan ölçümü, halının en uzunluğu ile boy uzunluğunun çarpılması ile bulunur. Örneğin; Uzunluğu 3 m. eni ise 2 m. olan bir halının alanı, 3 X 2 = 6 m2 olur. 1 metereye 4 metre olan bir yolluk 4 m2'dir. Eni 80 cm. ve 90 cm. gibi yolluk ölçüleri 1 metre olarak kabul edilir. Herhangi bir halı, paspas vb. için en düşük ölçü 1m2 olarak kabul edilir.
Ben çok memnun kaldım halılarım tertemiz olmuş Teşekkür ederim
Halılarım bugün teslim edildi, ilgi,alaka,temizlik ve işine değer veren bir firma olması hoşuma gitti özellikle halıları dezenfekte ettiklerinin kanıtını istedim video olarak gönderdiler teşekkür ederim.